Artikel
4
min read

Article Stress

Published on
16/10/2024
Stress persoon

“Hoe stress soms nut kan hebben, en soms net nutteloos is." FR

(Filip, 35 jaar) Ik stond ’s morgens op en voelde me gebroken. Na die eerste koffie ging het iets beter, dan snel ontbijten, de kinderen afzetten, de file in naar het werk waar ik de hele dag aan mijn bureau zat. Ik had moeite om mij te concentreren op het werk, dronk de ene koffie na de andere en had schrik dat mijn collega’s zouden merken dat ik me eigenlijk helemaal niet zo goed voelde. Ik sleepte mij van weekend naar weekend, ‘s avonds voelde ik mij uitgeput en wou ik niets liever dan in de zetel ploffen. Ik kon niets meer verdragen en het minste deed mij ontploffen.

iStock-1253833443.jpg

De huidige maatschappij ontwikkelt zich in een sneltreinvaart, elke dag nieuwe to-dolijstjes die je moet afvinken. Het leven draait tegenwoordig om moetjes en likes, je wilt er alles aan doen om succesvol te zijn in al wat je doet. Klinkt dit herkenbaar? Dit zijn allemaal prikkels in het dagelijkse leven die zich uiten in stressreacties van je lichaam.

In de prehistorie werden we al geconfronteerd met stress: de zoektocht naar eten, de jacht op roofdieren of de confrontatie ermee… De natuurlijke stressreactie is gericht op overleving. Stel je eens voor dat er ’s avonds een auto met zijn koplampen recht op jou afrijdt. Dankzij je stressreactie ben je in staat om aan de kant te springen en zo een tragisch ongeluk te voorkomen.

Historisch gezien hadden wij als mens deze reactie gemiddeld 10-25 keer per dag nodig. In de huidige maatschappij zien we dat mensen 150-1000 x per dag geconfronteerd worden met stress: we zijn van ’s morgens tot ’s avonds laat bereikbaar. Onze actieknop staat tegenwoordig altijd op “AAN”, en dat houdt niemand vol!

“Stress is niet het probleem, het is de manier waarop we met stress omgaan die schadelijk kan zijn.” (dr endocrinoloog Hans Selye)

Waarom moet jij vaker bewust op de pauzeknop drukken ?

De normale stressreactie is van levensbelang en eigenlijk iets positief. Té veel of té lang je aan-knop indrukken leidt al snel naar gezondheidsproblemen. Je lichaam heeft écht nood aan een balans tussen die aan-knop en de pauze-knop. Door dagelijks bewust en op verschillende manieren op “PAUZE” te duwen, bouw je een aantal fantastische voordelen voor je gezondheid op.

  • Meer mentale en fysieke energie
  • Een betere concentratie
  • Een hogere tevredenheidsgraad en meer zelfvertrouwen
  • Een gezondere stofwisseling en minder risico op suikerziekte, hart- en vaataandoeningen
  • Een veel betere slaapkwaliteit
  • Een betere gewichtscontrole
  • Minder hoofdpijn en spierspanningen ter hoogte van de nek…
  • Een toename van je libido
  • Een sterkere immuniteit
iStock-1307241137.jpg

Regelmatig je pauze-knop induwen verhoogt je productiviteit, maakt je energieker en zorgt ervoor dat je een gelukkiger en gezonder leven leidt!

Waarom rustig aan doen niet werkt ?

Meer dan twee derde van alle Belgen ervaart te veel of te langdurige stress. Vaak krijg je dan het advies: “Doe het wat rustiger aan!”. Dit werkt meestal niet omdat stress een complexeactie teweegbrengt in het lichaam die verder gaat dan alleen mentale spanning. Om een actieve stressrespons te verlichten en effectief te doorbreken is een combinatie van actieve ontspanningstechnieken, cognitieve training en oefeningen die je veerkracht verhogen nodig.

“Je kunt de golven van het leven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen!” (hoogleraar en bioloog Jon Kabat-Zinn)

Hoe kan je actief je pauze-knop gebruiken? Ga zelf aan de slag!

Geraak je niet meer ontspannen, lig je ’s nachts te piekeren, voel je je continu opgejaagd, heb jij minder zelfvertrouwen of herken jij je eigen emoties niet meer? Ga aan de slag met deze 3 yoboo-vuistregels en ervaar zelf het verbazingwekkende verschil.

  • Aanvaard stressgevoelens! Ga bewuster om met stress: beschouw het als iets positiefs en identificeer welke triggers je stress bezorgen!
  • Take a breath! Plan actief ontspanningsmomenten in tijdens je dagtaken.
  • Oefening baart kunst! Verhoog actief je veerkracht!

In onze volgende artikels lees je hoe je met deze vuistregels nog gerichter aan de slag kan gaan. Probeer elke dag een stap te zetten en houd vol, na een paar weken werpen deze schijnbaar eenvoudige tips hun vruchten af.

iStock-912399936.jpg

Heb je een dipje of onvoldoende verbetering? Vraag om hulp!

Geraak je er zelf niet aan uit? Via een individuele screening kunnen we je evolutie opvolgen en nog gerichter acties ondernemen. Andere oorzaken kunnen ook aan de basis liggen waarom jij niet het gewenste resultaat haalt. Vraag dan om hulp!

Wil je meer weten over de stressreactie ? Lees verder hieronder.

Hoe werkt een stressreactie precies?

Het ingenieuze proces ziet eruit als volgt:

  • Je hersenen registreren een stressprikkel of een trigger.
  • Je bijniermerg geeft noradrenaline en adrenaline vrij.
  • Je hartritme verhoogt, je bloeddruk stijgt en de doorbloeding naar je spieren en hersenen neemt toe. Je bent in staat om actie te ondernemen. Dit proces neemt slechts enkele seconden.
  • Je spieren en hersenen verbranden tegen een recordtempo suiker. Je “overwint” de stressprikkel of trigger.
  • Je lichaam moet nu terug in balans komen.
  • Je bijnierschors geeft cortisol en dehydro-epiandrosteron (DHEA) vrij.
  • Cortisol en DHEA herstellen de suikerspiegel, herstellen eventuele schade en herstellen het gevoel dat alles in orde is.
  • Te veel en te lange stress zorgt ervoor dat er te veel cortisol in de bloedbaan aanwezig is, wat een nadelige impact heeft op je gezondheid.

Title: Wil je graag meer weten?

Ga jij de komende periode focussen op stress, maar weet je nog niet goed waar je lichaam nood aan heeft? Onze community van Yoboo-apothekers ondersteunt je hier graag bij met gevalideerde testings die je meer inzichten bieden in je huidige levensstijl.

iStock-1291937104.jpg